Înființat la patru ani după evenimentele ce au avut loc în Decembrie 1989, Sindicatul Independent al Aeroportului International ”Avram Iancu” Cluj, înregistrat la Judecătoria Cluj prin Sentința Civilă nr. 3692/1994, a pierdut efervescența pionieratului activităților sindicale, găsind, în plan specific, o situație și o stare de fapt deja bine și solid conturate.

Dar deși la început activitatea sindicală s-a desfășurat destul de timid, organizația constituită pentru sprijinul membrilor ei și a salariaților în general, s-a așezat din start pe principii solide și corecte, reușind la scurtă vreme după înființare, afilierea la Federația Sindicatelor Aeroportuare din România, primind -cum se spune- botezul focului, prin participarea la două acțiuni majore și de mare anvergură: greva generală pe termen nelimitat din 1994 și la greva de avertisment organizate de federație la nivelul tuturor aeroporturilor civile din România.

Intrată în plin în acest iureș sindical, organizația a știut să achieseze la valorile morale și democratice ale unei societăți care încerca să-și redefinească existența și, indiferent, de modificările structurale, de modificări ale Statutului propriu care au intervenit de-a lungul anilor, a știut să țină ridicată stacheta valorilor pentru care a militat consecvent și permanent.

Deși mișcarea sindicală, în ansamblu, a moștenit o anumită mentalitate a activității în sine, suntem îndreptățiți să credem că Sindicatul Independent al AIAIC nu mai trage la tarele acestei moșteniri.
Din postura de organizație sindicală reprezentativă, Sindicatul Independent al AIAIC a negociat contractele colective de muncă și afost partener permanent de dialog al conducerii aeroportului căutând și reușind să pună pe primul loc interesele celor pe care îi reprezintă.

Dacă organizațiile sindicale și patronale se vor structura pe baze și principii corecte iar cei din conducerea organizației sindicale vor ști să se ferească de capcana politizării mișcării sindicale, lucrurile se vor desfășura într-un continuu plan evolutiv.

Cu condiția să nu uităm că NOI suntem Sindicatul Independent al AIAIC.